zaterdag , 23 juni 2018
Nieuwe vraag
Home » Vraag & Antwoord » Geboden & Verboden » Is het nuttigen van producten waar gelatine in zit, toegestaan?
Gelatine

Is het nuttigen van producten waar gelatine in zit, toegestaan?

De stof gelatine wordt gewonnen uit varkens en runderen. Gelatine gewonnen uit rund is halal mits het volgens de islamitische rituelen geslacht is.

De Islam beschouwd het varken als een onrein dier (Haram), hierdoor is het niet toegestaan om producten te nuttigen waar varkensgelatine aan is toegevoegd.

In de meeste Europese landen worden in het algemeen gelatine gebruikt die gewonnen is uit varkens. Als na grondig onderzoek blijkt dat de gelatine afkomstig is van halal rund, dan kan deze zonder enige problemen genuttigd worden. Maar als blijkt dat de gelatine afkomstig is van een varken, dan is het nuttigen van deze producten niet toegestaan.

Natuurlijk is het nuttigen van gelatine, afkomstig van dieren die halal zijn, toegestaan. Echter, het oordeel verandert als blijkt dat de natuurlijke substantie van gelatine, afkomstig van dieren die niet halal zijn, verandert in een andere substantie.

Als na een chemische reactie de natuurlijke substantie van gelatine verandert in een andere substantie en dus hierdoor zijn eigenheid, smaak, kleur, geur en andere bijzonderheden volledig verliest, dan hoeft het geen probleem te zijn om gelatine te gebruiken en nuttigen. Maar het is niet toegestaan om de producten waar gelatine in zit te nuttigen als blijkt dat zij de bovengenoemde eigenschappen niet volledig verliest.

Onder de geleerden bestaan er over dit onderwerp verschillende meningen. Sommige van de geleerden zijn van mening dat de structuur van ‘’collageen’’, wat de primaire stof is van gelatine, na een chemische reactie wel volledig verandert in een andere substantie. Het andere deel van de geleerden is weer van mening dat de natuurlijke structuur niet volledig verandert.

De geleerden die wij raadplegen zijn echter van mening dat dit proces van verandering zich onvoldoende voordoet bij het maken van gelatine. Gelatine is in feite een rauwe vorm van collageen, hetgeen van nature voorkomt in de huiden en botten van dieren. Door dit in water te koken met bepaalde hulpstoffen wordt de gelatine gewonnen uit collageen. Zoals we zien verandert er niet heel veel in dit proces. Collageen van verboden of niet-halal geslachte dieren is onrein, en omdat er niet genoeg verandering plaatsvindt blijft de gelatine die ervan wordt afgeleid ook onrein en dus verboden om te eten.

Zoals eerder aangegeven, is er echter wel verschil van mening onder de geleerden of de stof voldoende veranderd is om rein te worden of niet. De mening die wij doorgeven is echter dat dat niét het geval is en dus producten met gelatine verboden blijven. Als iemand anders die mening niet aanhangt, dan kan dat echter niet veroordeeld worden. Het beste blijft om van het twijfelachtige af te blijven.

Concluderend: Het is altijd de verstandigste oplossing om afstand te nemen van onzekerheden.