#1231 2 minuten
Vraag

Waarom verafschuwt Allah de drie zaken die genoemd worden in hadith 1744 van Bukhari?

As-salamu alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh.

In deze hadith, overgeleverd door Al-Mughira bin Shu’ba ter antwoord op het verzoek van Muawiya bin Abi Sufyan, vinden we dat de Profeet ﷺ ons adviseerde om weg te blijven van drie gedragingen die Allah haat voor Zijn dienaren. Deze gedragingen worden als volgt beschreven:

1. “Qiel wa Qaal”: Dit verwijst naar het overmatig praten zonder noodzaak, of het verspreiden van onbevestigde geruchten en praten over zaken die schadelijk zijn of geen voordeel opleveren. Dit omvat ook het verspreiden van roddels of het voeren van gesprekken die tot verdeeldheid kunnen leiden.

2. “Verspilling van rijkdom”: Dit betekent geld uitgeven op een buitensporige of onnodige manier, zoals geld uitgeven aan zaken die niet toegestaan zijn of nutteloos zijn. Geld is een zegen van Allah, en het is de bedoeling dat het met wijsheid en op een verantwoorde manier wordt besteed.

3. “Te veel vragen”: Dit verwijst naar het constant vragen om hulp of geld van mensen zonder dat er een echte noodzaak is, of het stellen van overbodige vragen die de ander in verlegenheid kunnen brengen. Het kan ook slaan op het stellen van vragen over onderwerpen waar geen dringende behoefte aan is, vooral als deze vragen leiden tot onnodige complicaties of twijfels.

De hadith benadrukt het belang van gematigdheid in zowel praten, uitgaven als het vragen om hulp. Dit is een waarschuwing tegen verspilling en overmatig vragen, en het onderstreept de waarde van zelfbeheersing in deze zaken.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top