#484 2 minuten
Vraag

Mag je de achternaam van de echtgenoot nemen?

Volgens de overlevering van Sahih al-Bukhari  en Sahih Muslim, heeft de Profeet Muhammadﷺ gezegd:

“Wie beweert tot een ander dan zijn [biologische] vader te behoren, wetende dat hij niet zijn vader is, hem zal het Paradijs worden ontzegd.”

Dit geeft aan dat het verboden is om iemands afstamming te veranderen of te doen alsof je afstamt van iemand anders dan je biologische vader.

De Koran vermeldt ook:

مَّا جَعَلَ اللَّهُ لِرَجُلٍ مِّن قَلْبَيْنِ فِي جَوْفِهِ ۚ وَمَا جَعَلَ أَزْوَاجَكُمُ اللَّائِي تُظَاهِرُونَ مِنْهُنَّ أُمَّهَاتِكُمْ ۚ وَمَا جَعَلَ أَدْعِيَاءَكُمْ أَبْنَاءَكُمْ ۚ ذَٰلِكُمْ قَوْلُكُم بِأَفْوَاهِكُمْ ۖ وَاللَّهُ يَقُولُ الْحَقَّ وَهُوَ يَهْدِي السَّبِيلَ ‎﴿٤﴾‏ ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِندَ اللَّهِ ۚ فَإِن لَّمْ تَعْلَمُوا آبَاءَهُمْ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَمَوَالِيكُمْ ۚ وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَا أَخْطَأْتُم بِهِ وَلَٰكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ ۚ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا ‎﴿٥﴾

“God heeft voor een man niet twee harten in zijn binnenste gemaakt. En Hij heeft jullie echtgenotes van wie jullie je scheiden [door uit te spreken dat zij als jullie moeders zijn] niet [werkelijk] tot jullie moeders gemaakt. En Hij heeft jullie aangenomen zonen niet [werkelijk] tot jullie zonen gemaakt. Dat is wat jullie met jullie monden zeggen. Maar God zegt de waarheid en Hij leidt op de juiste weg. Noemt hen naar hun vaders; dat is rechtmatiger bij God. Maar als jullie hun vaders niet kennen, dan zijn zij jullie broeders in de godsdienst en jullie beschermelingen. Wat jullie daarbij per ongeluk fout doen is voor jullie geen overtreding, maar wel wat jullie uit de grond van jullie harten en opzettelijk doen. En God is vergevend en barmhartig.” [de Koran 33: 4-5].

Dit versterkt het idee dat het verplicht is om kinderen bij hun vaders te noemen en om te vermijden om ze te beschouwen als de biologische kinderen van iemand anders.

Dit betekent echter niet dat het gebruik van de naam van iemands echtgenoot naast die van de vader verboden is. Het verbod geldt alleen voor het toeschrijven van afstamming aan iemand anders dan de biologische vader. Het is dus toegestaan voor een vrouw om haar eigen naam te behouden of om de naam van haar man aan te nemen na het trouwen, afhankelijk van haar persoonlijke voorkeur. Het is wel belangrijk om te overleggen met de echtgenoot en om advies te vragen. Wij adviseren op beide namen te behouden en dat de naam van de echtgenoot op de tweede plaats komt.

 

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top