Het aanraken van de Mushaf zonder wudu is een punt waarover de islamitische geleerden verschillende meningen hebben. De meeste zijn het erover eens dat het niet mag zonder reinheid, gebaseerd op de Koran en de hadith.
Allah zegt in de Koran: لَّا يَمَسُّهُۥٓ إِلَّا ٱلْمُطَهَّرُونَ ٧٩
“Niemand raakt het aan behalve de gereinigden.” (Surah Al-Waqi‘ah 56:79)
Ook de Profeet ﷺ schreef in een brief:
“Laat niemand de Koran aanraken behalve iemand die rein is.” (Muwatta’ Malik)
Toch is er verschil van mening als het gaat om het aanraken van de Mushaf met een barrière, zoals een doek of een boekomslag.
Maliki en Shafi‘i madhhab: Deze geleerden zijn van mening dat het aanraken van de Mushaf altijd verboden is zonder wudu, zelfs als er een barrière tussen zit. Dit geldt ook voor de kaft of het dragen van de Mushaf zonder wudu.
Hanbali madhhab: Hier wordt gezegd dat het wel mag als er een barrière tussen zit, zoals een doek of handschoenen. Volgens hen geldt het verbod alleen voor direct contact.
Hanafi madhhab: Zij maken een onderscheid tussen een losse en een vaste barrière. Een losse hoes of doek is toegestaan, maar als de kaft vast zit aan de Mushaf, dan valt het onder dezelfde regel als de Mushaf zelf.
In de praktijk betekent dit dat als je wudu hebt, je zonder twijfel de Mushaf kunt aanraken. Heb je geen wudu, dan is de veiligste optie om een barrière te gebruiken, zoals een doek of handschoenen, wat volgens de Hanafi’s en Hanbali’s toegestaan is.