Het vasten van de maand Ramadan is niet verplicht voor een menstruerende vrouw of een vrouw in de staat van lochia (postnatale bloeding) omdat het vasten niet is toegestaan terwijl zij in deze verkeert.
Zieken en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn verplicht te vasten. Ziekte kan iemand echter vrijstellen van het vasten als men redelijkerwijs vreest dat door het vasten de ziekte zou verergeren of het genezingsproces zou worden vertraagd. Hetzelfde geldt voor een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft en redelijkerwijs vreest dat het vasten haar of haar baby zal schaden. Redelijke vrees wordt herkend door: 1) duidelijke tekenen, 2) een relevante ervaring uit het verleden, of 3) de mededeling van een rechtgeaarde, arts/deskundige.
Een reiziger is ook vrijgesteld van het vasten als hij zijn reis begint voordat de tijd van Fajr ingaat. Het is echter beter dat hij vast, mits dit geen moeilijkheden veroorzaakt. Als iemand begint met vasten op een dag van de Ramadan en dan op reis gaat, is hij verplicht zijn vasten te voltooien.
Alle hierboven genoemde personen zijn verplicht hun gemiste vasten in te halen zodra de Ramadan is geëindigd op een moment dat zij daartoe in staat zijn. Er is geen boetedoening voor iemand die het inhalen van zijn gemiste vasten uitstelt, hoewel het beter is om ze onmiddellijk in te halen als hij daartoe in staat is.